Blog

Social media: uitbesteden of zelf doen?

19/01/2022

rianne van baarsen

Je marketing uitbesteden klinkt vaak simpel, maar dat is het niet altijd. Het duurt even voordat je iemand hebt gevonden die je snapt, je moet een workflow vinden en het is gewoon retespannend om de touwtjes uit handen te geven. Je bedrijf is immers jouw kindje. Voor veel ondernemers is het dé oplossing; geen omkijken meer naar marketingzaken en focussen waar je wél goed in bent. Maar wat werkt voor jou?

Wanneer je je communicatie uitbesteed

Als je een drukbezet ondernemer bent en je he-le-maal niet wilt bezighouden met al die poespas op je social media, kun je het uitbesteden. Je hebt tal van social media managers die alles voor je uit handen nemen; ze kunnen foto’s voor je maken, schrijven je copy, voeren je community management uit en houden zo je kanalen actief. Vaak kunnen ze ook een blogje voor je schrijven (een win voor je vindbaarheid) en veel coördineren. Alles wat ze nodig hebben, halen ze op bij jou. Dat is dus ook eigenlijk jouw voornaamste taak als je je marketing uitbesteed: zorgen voor voldoende input. Verder red zo’n social media expert zich wel!

En dat kan echt heerlijk zijn. Als jij de controle over je kanalen los kunt laten en je niet wilt bezighouden hiermee, is dit een goede optie. Je bespaart veel tijd.

Het belangrijkste is dat je een freelancer vindt die op dezelfde golflengte als jij zit. Die snapt wat er in jouw koppie omgaat en dit kan vertalen naar jouw kanalen. Jij bent immers degene waarbij mensen willen komen! Ik vind het zelf altijd heel jammer als je in content kunt zien dat de ondernemer het niet zelf heeft geschreven. Dat kun je zien door bijvoorbeeld het verschil tussen schrijven en praten (op Stories bijvoorbeeld). Je tone of voice en uitstraling moet bij uitbesteding gelijk blijven. Dat is de uitdaging.

Hoeveel kost het om je social media uit te besteden?

Dat verschilt natuurlijk per freelancer. Een social media manager heeft, afhankelijk van de ervaring, vaak een uurtarief tussen de €50 en €75 euro excl. btw. Ga uit dat deze persoon minimaal 2 uur per week nodig heeft om jouw kanalen te beheren en dan heb ik het niet over fotografiesessies en het schrijven van blogs. 

Ik raad je ook aan om te vragen om een maandelijkse rapportage. Je wilt natuurlijk wel zien wat je investering oplevert en of er een stijgende lijn in zit. 

Liever de touwtjes in eigen handen?

Maar misschien vind je social media juist wel superleuk om zelf te onderhouden! Maak je zo nu en dan een Reel, plaats je leuke posts wanneer je tijd hebt en als je inspiratie hebt, knal je er een blog uit waarin je je kennis deelt. Je houdt zo de controle in eigen handen. Ik ben daar groot van fan; jij kan jouw eigen verhaal het beste vertellen. Zelfs de beste social media manager kan dat niet op jouw manier!

De grootste valkuil in dit geval is het gebrek aan een plan. Ik ben absoluut geen voorstander van Instagrampods, gouden formules en “als je dit doet krijg je 10K volgers binnen een maand”. Oh, en ik ga het niet eens hebben over het kopen van volgers. Het klinkt altijd verleidelijk, maar doe het gewoon niet, deal?

Maar een plan is wél handig. 

Waarom? Het geeft je rust, structuur en consistentie. Jij hebt duidelijkheid in je hoofd, maar met een plan wordt het voor jouw volger ook duidelijker wat jij doet. 

En zo’n plan hoeft overigens helemaal geen 20-kantjes-tellende aanpak te zijn, met hoeveel posts je per week moet plaatsen, welke hashtags erbij moeten en dat je ook nog ‘even’ een Reel in elkaar moet zetten. Nee, zo’n strategie komt namelijk simpelweg vanuit jouw hart. 

Oke, maar hoe fix ik dat dan?

Als je het tot hier hebt geschopt, overweeg je om zelf je social media in beheer te houden. En zoals ik al zei, hoef daar geen krankzinnige strategie tegenover te staan. Deze blog gaat daar niet over, maar ik wil je wel wat handvatten geven;

  • Je hebt geen duur Adobe Photoshop programma nodig; Canva biedt jou alle visuele opties om aantrekkelijke posts te maken.
  • Je hebt ook geen betaalde planningstools nodig. De Creator Studio van Facebook laat je plannen op Facebook en Instagram, Pinterest, Twitter en je blog hebben allemaal een eigen planningsfunctie. Dat zijn de grootste al getackeld. 
  • Veel volgers zijn niet belangrijk. Het gaat erom dat degenen die jouw volgen, geïnteresseerd zijn in wat jij doet en dus de waarde van jouw content erkennen. Heb je veel meer aan dan duizenden lozen volgers.
  • Continu en consistent aanwezig zijn twee verschillende dingen ;-). 

 

Of wil je iets er tussenin?

Twijfel je nog tussen uitbesteden of zelf doen? Bekijk dan eens mijn Content Membership.

Je houdt de touwtjes in eigen handen, maar ik ben wel je steun en toeverlaat als het aankomt op ideeën, spelling, controles, inspiratie en noem maar op. Je steunpilaar, taalidioot en cheerleader. Een keer per maand hebben we een deepdive en de rest van de tijd sta ik via Voxer voor je klaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Articles

more from us

Deze boeken over Human Design helpen je in je experiment

Begin je aan Human Design, dan staat je een groot experiment te wachten. Echt groot, want het is een complex systeem waar ladingen informatie over te vinden is online. Waar begin je dan? En welke informatie is betrouwbaar? Wat goed is om je te realiseren, is dat veel informatie die je op internet vindt, niet per se hét Human Design systeem volgen. Het systeem is ontwikkeld door Ra Uru Hu, er zijn veel opleidingen te volgen, maar het gros van de ‘human design experts’ die je online vindt, hebben zo’n opleiding nooit gevolgd. Zij delen vooral informatie op basis van hun eigen ervaringen en dit heeft dus al een eerste filter erover zitten. Ik raad daarom iedereen aan om met een paar boeken te beginnen. Deze boeken zijn namelijk geschreven door échte experts, en die leveren je ook de informatie die je nodig hebt om met je experiment te starten. Nothing more, nothing less. Human Design: de blauwdruk van je leven – Guido Wernink & Sarah Leers In Nederland zijn maar weinig echte experts in Human Design, maar Guido en Sarah behoren tot die groep. Dit is het eerste Nederlandse boek over dit mooie systeem! En da’s wel fijn, want het leest soms toch wat lekkerder en begrijpelijker. In dit boek nemen ze je mee door de basis, op een manier zodat je het ook begrijpt en niet allerlei vakjargon. Ook beschikbaar als e-book! Understanding Human Design – Karen Curry Parker Na het lezen van het Nederlandstalige boek, ben ik overgestapt op deze Engelse van Karen Curry Parker. Karen Curry draagt veel bij aan het Human Design systeem, helemaal na het overlijden van Ra Uru Hu. Ze draagt het echt verder uit en ontwikkelt ook veel nieuwe programma’s en inzichten. Haar Quantum Alignment System is heel vet! Haar boek gelukkig

Read More »
productiviteit human design

3 inzichten in je productiviteit dankzij Human Design

Productiviteit is high topic de laatste jaren. Overal om je heen zie je boeken, cursussen en webinars die je beloven productiever te gaan werken. Tuurlijk, ik heb ook wel eens mijn tips gedeeld, maar dat betekent niet dat ze ook voor jou werken. Iedereen is namelijk anders! Dat content batchen voor de een wel werkt en voor jou niet, is oke. Dat focusuren voor jou niet werken, is oke. Dat mag je echt accepteren! Ook in jouw Human Design kun je veel inzichten halen die jou meer vertellen of je productiviteit en op welke manier werken bij jou past. Ik neem 3 onderdelen van je chart met je door! Root centrum Je Root centrum is een héle belangrijke in hoe jij werkt. Je root centrum gaat namelijk over je agressie, adrenalina en jawel, stress! En stress en productiviteit hangen nauw samen. Als je een gedefinieerde root hebt, heb jij een vrij stabiele manier van met stress omgaan. Jij panikeert niet zo als er ad-hoc iets moet gebeuren ;-). Voor je productiviteit kun je die continue, gezonde stress het beste gebruiken door deadlines te stellen. Jij zorgt er namelijk wel voor dat het op de deadline af is, any way around! Is jouw root ongedefinieerd? Dan wil je jezelf vooral veel tijd geven om een klus af te ronden. Strakke deadlines werken voor jou niet altijd, dus zet hem voor jezelf een paar dagen eerder. Daarnaast ben je ook gevoeliger voor energie uit dit centrum van buitenaf. Mensen met een gedefinieerd centrum kunnen jou een flinke lading stress bezorgen zonder dat dat nodig is! Leer om daar een scheiding tussen te maken: welke stress is van jou en welke neem je over van de ander? Sacral centrum Een definieerd Sacral centrum hebben alleen Manifesting Generators en Generators. Zij zijn degenen die

Read More »

Een duurzamere thuiswerkplek met een Stoov

Nu ik fulltime freelancer ben, heb ik aardig moeten zoeken naar m’n ideale thuiswerkplek. Vorig jaar hebben we wel de waskamer omgetoverd tot een fijn, klein kantoortje, maar dat wil niet altijd. Ohja, en het is soms een vrieskist. Het kamertje is niet warm te krijgen en de stookkosten zijn ook niet echt gunstig gezind deze dagen. Daarom kreeg ik onder de kerstboom een Stoov Big Hug cadeau, om toch warme billetjes te houden tijdens het werken. Wat is Stoov? Stoov zag ik al vaker voorbijkomen bij freelancers en via advertenties. Hun motto: “we warm people, not the planet.” Dan ben ik natuurlijk al verkocht. Stoov verkoopt comfortabele, verwarmde items voor in je huis. Kussen, hoezen, zelfs je hond wordt bediend door deze webshop. En wat research levert ook op dat een deel van hun producten worden gemaakt in een sociale werkplaats, dat alles te vervangen of te recyclen is en dat ze samenwerken met een bedrijf dat bomen plant in Tanzania. That’s what I love.  Kachel uit, Stoov aan Met Big Hug (de Woolly versie) ben ik in het bezit van een zachte, verwarmde stoelhoes die gewoon op accu kan werken. Dus de kachel kan uit, de Stoov aan en ik heb een warme zitplek om te werken! Wat aardig welkom is, want met typen beweeg je niet héél veel, kan ik je vertellen… Hij heeft drie standen; ik laat hem vaak even warm worden op de warmste stand en zet hem vervolgens op de laagste. Dan is het net goed om lekker mee te werken. Ingewikkeld in een fleecekleed zat ik altijd aan de eettafel (m’n vriend noemde me Karbonkel), maar ik kan in ieder geval weer lekker boven zitten. Dat kleedje.. daar heb ik nog wat verlatingsangst mee.  Hoeveel het nu echt scheelt met de stookkosten? Durf

Read More »